Hoe werkt decoupage op glas

glas8Ik was ooit iets tegengekomen op het web over decoupage op glas. Niet gewoon een glas beplakken en er dan een kaarsje in zetten. Nee, dit was echt heel apart. Jammer genoeg kon ik het niet meer terugvinden en moest ik het wiel opnieuw uitvinden.

In een kringloop winkel kwam ik een paar mooie glazen schalen tegen die precies voldeden aan wat ik in gedachten had. Ik reserveerde er een voor een familielid en een voor mezelf. Dat liep uiteindelijk allemaal anders.

glas1

Vol aandacht en met goede moed begin ik te knippen en te plakken. het was een hoop werk, want ik wilde echt een mooi resultaat en niet alleen maar een project om te kijken of het lukt. Ik beplakte de onderkant van de schaal met de afbeelding op het glas. Precies andersom dus dan je zult verwachten.

glas2

*

glas2a

Daarna beschilderde ik de hele schaal met een egale kleur.

glas3

Vol enthousiasme draaide ik een paar uur later de schaal om en … mislukt. Ik zag gelijk wat er mis was gegaan en kon mezelf wel voor de kop slaan. Zo werkt decoupage op glas dus niet.

glas4

Wat was er nu gebeurd? Ik gebruik zelfgemaakte mod-podge en daar zit geen lak in verwerkt. Mijn afbeeldingen nemen als ze droog zijn nog vocht op. Dat hadden ze dan ook vol overgave gedaan. Ik kon wel janken. Wat stom. Met mod-podge zou het vast gelukt zijn. Niets aan te doen. De schaal de vuilnisbak in en opnieuw beginnen. Maar dan anders.

Ik kan nogal een volhouder zijn als ik denk dat iets moet kunnen lukken en kan daardoor ook hevig gefrustreerd raken als het niet gaat zoals ik van te voren had bedacht. Ik heb dan ook een testje gedaan op een oud glas om te kijken of mijn theorie klopte. Het werkte!

Zo moet decoupage op glas dus wel:

– Knip je afbeeldingen uit.

– Lijm ze met de goede kant op de onderkant van het glas. Op de foto heb ik de schaal al omgedraaid.

glas5

– Breng twee lagen lak aan om het papier af te sluiten. Maak je vooral geen zorgen over hoe het er nu uitziet, die laksporen zie je straks echt niet meer.

– Verf het nu in zijn geheel in de gewenste kleur. Zorg wel dat je lak en je verf dezelfde basis hebben. Water of olie dus. Ik heb vier lagen aangebracht voor het helemaal dekte.

glas6

En Tadaah! Is het effect niet super?

glas9

Ik heb trouwens de randen niet afgeplakt, maar later met een scherp mesje op orde gebracht.

—————

Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol