Hoe versier ik een ei met decoupage

decoupage-ei2Eieren versieren is een leuke bezigheid en het maakt tevens prachtige paasversiering. Decoupage is een simpele techniek voor het versieren van eitjes. Leuk om te doen met de kinderen. En diegene die bereid zijn om er serieus mee aan de slag te gaan zullen merken dat ze ware kunstwerken kunnen maken.

 

 

Hoe blaas ik een ei leeg

Allereerst blazen we de eitjes leeg. Dit om ze houdbaar te maken. Maak een gat aan beide kanten van het ei. Prik met een paperclip de dooier stuk en blaas het ei leeg. Met wat gepruts kun je het ei uitspoelen en je bent klaar om aan de slag te gaan. Hou er rekening mee dat kleine kinderen de tere eierschaal snel stuk knijpen en daardoor is het misschien handiger om voor hen de dooier erin te laten. De tegendruk maakt dat de schaal minder snel stuk gaat. Het uitblazen kan immers ook achteraf?

ei-leegblazen

Beschilder je ei
Omdat eierschaal vocht op kan nemen is het zaak het ei eerst te schilderen of te lakken. Ik kies voor schilderen. Ook  gebruik ik een paperclip om het ei aan te hangen zodat ik die plekken waar ik eerst het ei vasthoud ook kan schilderen. Je zou een ei met gebruik van allerlei leuke schildertechnieken natuurlijk een extra effect mee kunnen geven. Ik heb voor ivoor gekozen om het ei zo natuurlijk mogelijk te houden.

Snijd of knip je decoraties
Gebruik decoraties op dunne materialen voor het beste resultaat. Hiervoor worden meestal servetten gebruikt. Die zijn te koop met de mooiste afbeeldingen. Ook kun je ervoor kiezen om je afbeeldingen zelf te printen op vloeipapier.

decoupage-knippen

Plak je afbeeldingen op het ei
Het is nu tijd om je decoratie met behulp van een zachte kwast aan te brengen op het ei. Gebruik de speciaal daartoe ontworpen modpodge of zelfgemaakte decoupage lijm. Dit is een lastig klusje als je het voor het eerst doet, maar je zult merken dat je het snel onder de knie krijgt. Decoupage is absoluut de techniek met de mooiste resultaten.

decoupage-op-eierenfoto Martha Stewart

Werk je versierde ei af met een lak
Gebruik nu een lak om het geheel een mooie gladde afwerking te geven. Mocht je een modpodge met lak gebruiken dan is die laatste lak laag niet nodig. Zelf gebruik ik de laklaag ook om eventuele foutjes te herstellen. Een frommel in de decoratie geeft een scherp randje. Door hier luchtig met een fijn schuurpapiertje overheen te gaan werk je de scherpte weg. Door de laklaag voel je er nadien niets meer van.

decoupage-ei

TIP Zorg dat je verf en lak beide op waterbasis is voor de beste resultaten. Ik heb veel problemen gehad met olie gedragen verf en lak. De lak maakte dat de verf oploste en dat gaf een vreselijk lelijk bubbelig effect.

Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol