Hoe print je zelf afbeeldingen voor decoupage

Zelf je afbeeldingen printen voor decoupage was een van mijn wensen. Het afhankelijk zijn van wat ik te pakken kon krijgen op servetjes was ik vrij snel beu. Daar komt bij dat niet alles dat je zoekt voor je decoupage op die manier te vinden is. Na wat zoeken en rondvragen ben ik erachter gekomen hoe dit moet. Het is echt een precisie klusje en valt dus af voor mensen die even snel iets in elkaar willen flansen. Ook al moet ik zeggen dat ik nu ettelijke vellen verder redelijk snel iets klaar heb om te gebruiken.

 

Wat heb je nodig om zelf je afbeeldingen voor decoupage te printen?
Vloeipapier, een printer, printerpapier en een spuitbus fixeer

 Wat is vloeipapier

Om te beginnen heb je vloeipapier nodig. Dat is dat dunne papier dat gebruikt wordt om breekbare spulletjes mee in te pakken. Normaal gesproken is het in elke hobbywinkel te koop. Ik gebruik witte omdat dit de kleuren die ik print zo weergeeft als ze op mijn scherm zichtbaar zijn. Hetgeen niet wegneemt dat er misschien hele mooie effecten te krijgen zijn met het gebruik van gekleurd vloeipapier.

Dit vloeipapier plak ik met plakband heel voorzichtig om een blad printpapier. Dit moet echt heel netjes om te zorgen dat je printer zich niet verslikt bij het afdrukken van de afbeelding. Vloeipapier uit een printer peuteren is echt zonde van je tijd. Controleer ook even op een gewoon papier aan welke kant je printer print zodat je het vloeipapier aan de juiste kant in je printer hebt.

Bewerk je te printen pagina in een programma waarbij je kunt zien hoe groot je gaat afdrukken. Dit om inkt te besparen. Ik doe dit in word. Ik voeg de afbeeldingen in een document, selecteer ze zodat ik ze kleiner of groter kan maken en klik op afdrukken. Elk ander tekstverwerkingsprogramma zal dit ook kunnen.

Fixeer je afbeeldingen

Printerinkt kan niet tegen water en loopt uit als het nat wordt. Aangezien de lijm de afbeeldingen doordrenkt is dit het geval. Koop een spuitbus fixeer zoals je kent van het werken met houtskool en spuit dit op je afbeelding. Ik ga meestal een keer of vijf van boven naar beneden over het vel.

Knip je afbeeldingen uit en ze zijn klaar voor gebruik.

Het voordeel van zelf je afbeeldingen printen
Het grootste voordeel van zelf je afbeeldingen printen voor decoupage kwam ik pas achter na het printen. Tijdens het opplakken bleek dit vloeipapier heerlijk te verwerken en het scheurde minder snal dan de servetten. Jammer genoeg kon ik er niet te lang doorheen werken vanwege het risico van uitlopen. Achteraf bleek dat na het lakken niet meer te voelen was dat er met een afbeelding was gewerkt. Het leek echt drukwerk. Mijn oppervlak was supperglad. Dat dit nu mijn meest favoriete manier is om aan afbeeldingen te komen  mag duidelijk zijn.

————

Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol