Wat is decoupage?

Wat is decoupage?
Sinds kort houd ik mij bezig met decoupage. Dit is een knutseltechniek waarbij voorwerpen dusdanig met afbeeldingen worden versierd dat het lijkt alsof het erop gedrukt is. Deze techniek geeft zoveel leuke toepassingen en is zo geschikt om cadeautjes mee te maken dat ik hieronder eens uit de doeken doe wat decoupage nu precies is.

Decoupage, hoe werkt het?

Hier in het kort hoe decoupage werkt. Kijk voor een meer gedetailleerde uitleg op de daartoe bestemde pagina’s
1 Voor decoupage is een gladde ondergrond nodig die meestal verkregen wordt door hout te verven. Dit kan alles zijn. Van een afwaskwast tot een wandmeubel. Zolang het oppervlak glad is en zonder diepe putten of scheuren is het geschikt voor decoupage.
2 Hier op wordt met transparant opdrogende lijm een afbeelding geplakt. Deze afbeelding moet op een bijzonder dunne ondergrond zijn gedrukt om tot een acceptabel resultaat te komen. Om die reden is het gebruik van servetten bij decoupage zeer populair.
3 Om de afbeelding tegen beschadigen te beschermen wordt er een blanke lak overheen aangebracht. Afhankelijk van het gebruik kunnen twee tot vijf lagen noodzakelijk zijn.

De materialen voor decoupage.

Om mooie resultaten te behalen met decoupage is het toch wel zaak aandacht te geven aan de materialen die je wilt gebruiken. Als ondergrond kun je nieuwe of gebruikte materialen kiezen. Hout is het meest populaire materiaal, daarom zal de meeste uitleg hier zich daarop richten. Ook al kun je natuurlijk ook plastic of glas gebruiken. Als lijm is Mod Podge de bekendste. Je kunt deze waterige lijm in elke hobbyzaak kopen. De lijm is duur en schrikt daardoor veel mensen af. Ik maak mijn eigen lijm en krijg daar prima resultaten mee. Lees hier meer over op : Maak je eigen Mod-Podge
Naast de lijm heb je leuke papieren servetten nodig. Zeker voor een beginner is het aan te raden om eerst met servetten aan de slag te gaan. Servetten zijn overal te koop en hebben de meest uiteenlopende motieven. Kijk voor gedetailleerde informatie over het werken met servetten op: Werken met papieren servetten
Verder kun je het beste verfsoorten gebruiken die niet met elkaar in botsing komen. Gebruik dus alles op waterbasis of op oliebasis, maar niet door elkaar. Ik heb zelfs met producten op oliebasis problemen gehad al mijn werk werd te niet gedaan omdat de lak maakte dat de verf eraf bladderde. Lees op de pagina over materialen hoe dit opgelost is.

Mogelijkheden te over met decoupage
Echt, decoupage is geweldig. Denk eens aan al die kleine leuke bijzettafeltjes die je overal op de rommelmarkten voor een prikkie kunt kopen. Zou dat geen leuk verjaardagscadeau kunnen worden? Of geef die oude kast op zolder een nieuw leven. Om niet te spreken van het doorvoeren van een leuk thema in de nieuwe kinderkamer. Met decoupage maak je dat alle meubelen prachtig bij elkaar horen en je hoeft daarvoor niet zo diep in de buidel te tasten. Alleen een investering in tijd is genoeg. Ik ben eens op zoek gegaan naar mooie resultaten en heb ze bijeengebracht op: (is nog in de maak)

Wil je het gewoon eens zien? Kijk dan eens naar dit filmpje en alles zal een stuk duidelijker worden. Het is jammer genoeg wel in het Engels, maar met kijken alleen is het ook goed te begrijpen.

Getagd met , , , , ,
Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol