Tips en technieken voor het kleuren van kleurplaten


Koop bij Bol.com

 

Hier zijn enkele tips en technieken te vinden voor het creëren van interessante effecten met behulp van verschillende materialen om mee te kleuren. De textuur en het gewicht van verschillende soorten papier en andere stoffen kan interessante effecten creëren.

Gouden accenten aanbrengen

gouddunProbeer eens een speciaal effect te krijgen met een gouden of zilveren marker stift. Vooral voor kerstkleurplaten is deze stift zeer geschikt. Een goed geplaatst accent kan een hele tekening ophalen. Deze markeerstiften komen in twee uitvoeringen.

Gouden marker stift met een fijne punt.
Dun: 7,74 euro bij Bol
Dik: 7,74 euro bij Bol

Er is ook een zilver marker stift met een dikke punt voor 7,74 bij Bol

Een andere ondergrond om op te kleuren

papierZo is er geen enkele reden waarom je de pagina’s op gewoon wit computer papier zou moeten afdrukken. Waarom zou je niet experimenteren met andere materialen zoals andere kleuren papier, of tekenpapier uit de knutselwinkel voor een heel ander effect. Echt tekenpapier komt in verschillende gewicht categorieën en heeft een andere structuur die ideaal is voor kleurpotloden. De middelzware en zware papiersoorten zijn zeer geschikt om markeerstiften op te gebruiken.
Probeer ook eens of je ergens papier met een licht ruw oppervlak kunt krijgen. Naast het creëren van interessante textuur effecten met krijt en kleurpotlood is dat soort papier super geschikt voor nat kleuren zoals met aquarel en gekleurde inkt.
Je kunt een ontwerp ook nog over zetten op canvas of een andere harde ondergrond door het door te drukken door middel van een stuk carbon papier.
Ook zijn mooie en complexe kleuren te bereiken door dunne lagen over elkaar aan te brengen. Gebruik voor de laatste laag wit of crème. Bij gebruik van een kleurloos waskrijt zullen de kleuren heel mooi in elkaar overlopen. Probeer deze kleurtechniek eens uit op de vleugels van een vlinder of een mooie zonsondergang om prachtige effecten te creëren. 7,85 euro bij Bol

mengkleurWerk met lagen

Door verschillende lagen kleurpotlood over elkaar aan te brengen kunnen er prachtige nieuwe kleuren gecreëerd worden. Ook kan deze kleurtechniek prima dienst doen om verschillende kleuren op een natuurlijke manier te laten overlappen. Deze techniek is super geschikt voor het inkleuren van natuurlijke elementen zoals vogels. Rechts zie je de originele kleur en in het midden is er zwart toegevoegd en links is er met wit overheen gekleurd.

Kleur samen met je kinderen of kleinkinderen

Extra dikke kleurpotloden

Niets zo gezellig als samen met kinderen rond de tafel zitten met een pot thee in het midden en elk een kleurplaat. Voor kinderen is het aan te raden kleurplaten te zoeken met niet al te grote vlakken om in te kleuren. Kinderhanden hebben vaak nog moeite met de fijne motoriek, ook is het concentratie vermogen van kinderen nog niet zo groot en kunnen ze snel ontmoedigd raken als ze grote vlakken moeten inkleuren en daardoor niet snel genoeg resultaat zien.
Ook zijn gewone potloden niet altijd geschikt voor kinderen!  Voor kleine kinderen zijn er kleurpotloden in de handel die dikker zijn dan gewone kleurpotloden. Deze zijn perfect voor kleine handen.

drukKleurverschillen door druk

Het klinkt allemaal zo simpel, toch zijn er veel kleurtechnieken die we niet bewust toepassen. Door doelbewust een bepaalde druk uit te oefenen kunnen er bijzonder effecten bereikt worden met kleurpotloden. Deze simpele techniek maakt kleurplaten levendig en speels. Kleur eens een vlak in en werk dan vanaf de rand van veel druk naar minder druk. Dit zal diepte in je vlak aanbrengen. Echt, het stoeien met deze tips en kleurtechnieken kan tot bijzondere ontdekkingen leiden.

Speciale kleurdozen met effecten

Ook oudere kinderen kunnen verleid worden tot kleuren bij het zien van de uitbundige kleuren van de grootste dozen kleurpotloden.

Vergeet vooral niet de speciale kleurdozen te bestuderen. Er zijn er met glitter, neon en andere effecten.

Huid en Haar tinten

44 kleurpotloden 12 metallic 2 grafiet

Glitter stiften

 

 

 

 

 

 

Een bijzondere techniek

Er is nog een interessante techniek  om een prachtig effect te krijgen. Maak een regenboog van felle kleuren in een kleur vlak of ruimte, zoals in een hemel of op de vleugel van een vogel.  Bedek deze regenboog met een laag van een zeer donkere kleur zoals diep paars of zwart. Maak dan met gebruik van de punt van een afgeronde tandenstoker of ander voorwerp om een ontwerp op de donkere laag te maken.
Daar waar de donkere laag is weggeschraapt komen de kleuren van de regenboog tevoorschijn. Dit is prachtig bij ingewikkelde ontwerpen zoals de veren van een kraai of om een noorderlicht effect te creëren in een nachtelijke hemel.

Viltstiften

Viltstiften

Viltstiften zijn zeer makkelijk in het gebruik en geschikt voor alle leeftijden. De fijnere stiften zijn zeer geliefd bij kleurende volwassenen die graag ingewikkelde patronen en zeer gedetailleerde afbeeldingen  maken. Een combinatie van fijne en dikke viltstiften is voldoende voor een prachtige resultaat.

Viltstiften zijn tegenwoordig in een groot scala aan kleuren te krijgen tegen normale prijzen. Hou er wel rekening mee dat ze in verhouding veel minder lang meegaan dan potloden.

Koop altijd afwasbare viltstiften, want onvermijdelijk is dat iemand zal kliederen op zijn of haar kleding.

Verf

Meng natte en droge technieken voor een interessant effect. Vooral  aquarel met viltstift samen geeft prachtige resultaten.

Kleur grote vlakken met krijt, neem niet eens de moeite om de lijntjes netjes te volgen. Ga er dan overheen met waterverf of een stift in een gelijke kleur. De wasachtige oppervlak van het krijt stoot de natte kleur af en de natte kleur vult de ruimte keurig op. Echt! Probeer het maar! (Gebruik wel redelijk zwaar papier)

stippenStippen

We kennen allemaal de fascinerende afbeeldingen van de Aboriginals. Zij gebruiken alleen stippen om hun prachtige kleuren aan te brengen. Het is zeer de moeite waard om dit ook eens te proberen. Deze techniek is geschikt voor alle kleurmiddelen, van potlood tot verf en is een ware uitdaging om goed te krijgen.

Lijm je kleuren op de kleurplaat

Doe eens gek! Gebruik gruis, as, grond, zand of steentjes. Probeer alles waar je aan kunt komen dat redelijk korrelig en droog is en daardoor gelijmd kan worden. Gebruik touw of draad om op de lijnen te leggen en als je het wilt houden plak je het vast. Strooi nu je gruis of poeder binnen de draad nadat je het oppervlak hebt ingesmeerd met lijm. Je zult versteld staan van het effect.

Experimenteer en gebruik je creativiteit en kleurplaten zullen je vele plezierige uren opleveren.

Weet je nog niet welk soort kleurplaten je aanspreken? Koop dan dit kleurboek voor volwassen met diverse afbeeldingen variërend van prachtige bloemen tot wilde of juist rustige motieven. In dit kleurboek zit voor elk wat wils en is daardoor een uitstekend cadeau idee.


Koop het bij Bol voor € 5,99

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol