Materialen voor de decoupage knutseltechniek

Decoupage is een van de leukste knutseltechnieken die ik ken. Het versieren van objecten met afbeeldingen naar keuze is geweldig. Echt, met een voorraad van de materialen voor deze wijze van versieren in huis hoef je nooit meer uren te winkelen omdat je niet weet wat je iemand cadeau wilt doen. Deze pagina gaat over de materialen die je nodig hebt voor deze leuke knutseltechniek.

Nog nooit van decoupage gehoord? Kijk dan eerst eens op de pagina: Wat is decoupage

De basis voor decoupage is het vinden van objecten om te versieren. Dit kunnen gekochte objecten zijn die speciaal voor dit soort doelen gemaakt zijn, maar het is zeker net zo leuk om de rommelmarkten en kringloop winkels af te stropen op zoek naar net dat tafeltje of die lamphouder die je zoekt om je huis compleet te maken. Hier vind je alles over de materialen voor de decoupage knutseltechniek.

Het decoreren met decoupage van oude materialen

Mocht je iemand zijn die op zoek gaat naar houten oude spulletjes om te versieren let dan op of er niet te veel scheuren in het hout zitten. Dit kan lastig worden als de decoraties eroverheen moeten spannen. Aangezien de decoraties door de lijm en ook door de lak nat worden zijn ze op die momenten erg zwak en zullen bij de geringste druk van een kwast scheuren. In alle gevallen zul je op zijn minst de oude materialen moeten schuren. Het is niet nodig om alles kaal te maken, maar glad en opgeruwd is absoluut noodzakelijk. Zorg dat alle vuil en losse verfresten uit kieren en naden verwijderd zijn voor je aan de volgende stap begint. Om de hechting van de nieuwe verf op de oude laklaag of verflaag te vergroten is het handig je hout te behandelen met een primer.

Decoupage op gekochte materialen

Ben je meer iemand die graag met een blanco voorwerp start? Dan is er een keur aan houten materialen te koop waar je uit kunt kiezen. Houd er wel rekening mee dat veel van deze nieuwe materialen poreus zijn en veel verf opnemen. Het is dan ook hier aan te raden om een goede primer te gebruiken.

Verfsoorten voor Decoupage

Overal lees ik dat er verf op olie basis gebruikt wordt voor de decoupage techniek. Dit heeft naar mijn mening nogal nadelen. Voor elke kleur is een helse schoonmaakklus voor je kwast nodig of anders gebruik je een enorme vracht wegwerpkwasten en dat loopt nogal op. Daar komt bij dat je een dag moet wachten voor je verder kunt en aangezien de meeste objecten al drie basislagen nodig hebben zou het een langdurig project kunnen worden. Daar kwam bij dat ik grote problemen kreeg om verf en laksoorten te vinden die geen problemen gaven. Geloof het of niet zelfs een lak die ik op aanraden van een specialist uit de verfwinkel kocht maakte dat de verf ging bladderen.

Ik heb wat proeven gedaan met verf op waterbasis en dat werkt uitstekend. Ik kan deze in kleinere hoeveelheden kopen, ze droogt sneller en verft makkelijker. Bij verf op waterbasis kun je halverwege nog even terug om iets bij te werken en dat kun je bij verf op oliebasis wel vergeten als je een mooi resultaat wilt. Daar komt bij dat ik mijn kwast simpelweg uitspoel en ik kan naar het volgende object. Een setje wegwerp kwasten heb je al voor een paar euro

Het mengen van kleuren voor je decoupage

Ik meng mijn eigen kleuren. Dit voornamelijk om alles goedkoop te houden. Ik kom in diversen winkels soms aanbiedingen tegen of fout gemengde kleuren die voor een prikkie weg mogen. Als die kleuren me aanstaan neem ik ze mee en meng ze verder tot ze zijn wat ik zoek. Ook primaire kleuren zijn vaak goedkoper dan de kleuren uit een kleurstalenwaaier van je verfspecialist. Het kost even moeite voor je echt handig bent met het mengen van je kleuren, maar als je van plan bent om veel te gaan knutselen met decoupage dan kan het de moeite waard zijn om het te leren. Op de afbeelding zie je hoe het mengen in zijn werk gaat. Lees van binnen naar buiten.

Decoupage met servetten

De meeste mensen gebruiken servetten als basis om hun afbeeldingen uit te halen. Dit is zonder meer de makkelijkste manier om aan je afbeeldingen voor decoupage te komen. Er is dan ook een levendige handel in servetten per stuk ontstaan. Deze zijn zonder meer duur. Vraag je vrienden om servetten, bijna iedereen heeft wat oude papieren servetten slingeren. Let op als je ergens iets eet, of kijk eens in de winkel bij de feestartikelen daar hebben ze vaak de leukste servetten in redelijk kleine verpakking. Lees ook de pagina over het werken met servetten

 

 

 

 

 

De lijm voor decoupage

Werkelijk heel de wereld gebruikt mod-podge voor de decoupage techniek. Deze lijm is dun, waterig en droogt kleurloos op. Daardoor is de mod-podge prima geschikt voor decoupage. De afbeelding wordt als het ware doordrenkt met lijm en omdat de afbeelding van een bijzonder dun materiaal is gemaakt lijkt het of de afbeelding is gedrukt. Deze lijm lijkt misschien duur, maar je zult zien dat je er bijzonder veel mee kunt doen. Ik ben over gegaan op zelfgemaakte lijm. Lees er meer over op de  Maak je eigen Mod-Podge pagina

TIP gebruik een make-up kwast voor het aanbrengen van je afbeeldingen. Deze kwasten zijn veel zachter dan de wegwerpkwasten en zullen minder snel de servetten beschadigen.

De lak voor decoupage

Zodra je voorwerp naar wens is versiert is het zaak alles te verstevigen met een goede lak. Reken op drie lagen. De eerste laag moet de versieringen fixeren. Zorg dat je niet te veel kwast bewegingen maakt, soms lopen dan de kleuren van je versieringen uit. Vraag in een verf winkel naar de beste lak voor op je gebruikte verf. Het gebruik van foute lak kan je project verzieken doordat de verf een chemische reactie aangaat met de lak en begint te bladderen.

TIP Mocht je nog kleine frommels in je versieringen hebben dan kun je tussen de tweede en de derde laag heel licht schuren. Ze gaan niet echt weg want daarvoor moet je de versiering beschadigen, maar de scherpte zal verdwijnen.

Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol