Decoupage met papieren servetten

Decoupage en papieren servetten horen bij elkaar. Ik denk dat het servet het absoluut meest gebruikte artikel is om afbeeldingen te leveren voor decoupage. Er is dan ook een levendige handel ontstaan in deze rijke bron van afbeeldingen. Er zijn speciale sites waar de meest uiteenlopende servetten aangeboden worden. Dit gaat meestal per stuk en is nogal prijzig. Een euro per servet is niet ongebruikelijk. Ik denk dan ook dat het bedelen om servetten bij vrienden en bekenden op korte termijn de betere oplossing is. Zodra je weet dat decoupage absoluut je nieuwe hobby is kun je er altijd nog geld in inversteren.

Waar zijn die servetten te koop

Zelf haal ik veel servetten weg bij de winkels voor feestartikelen. Dit soort winkels hebben vaak servetten op thema voor feesten en partijen. Verder zijn er privé sites die servetten aanbieden, google er maar eens op. De beste plaats met de meeste keuze is esta. Dit is een online winkel waar particulieren hun knutselresultaten en knutselspullen kunnen verkopen. Behalve de duur aangeboden servetten kun je daar ook selecties kopen. Er is dan ineens een aanbieding voor 30 verschillende servetten voor een schappelijke prijs. Verslik je alleen niet in de verzendkosten want die aanbieders kunnen overal ter wereld wonen. Let daar dus op om verrassingen te voorkomen.

Ook bij bol heb ik al vele leuke, gekke en mooie motieven op servetten gevonden. Ik heb er een aantal bij elkaar gezocht om je een idee te geven.

Koop je servetten bij bol en je kunt de volgende dag aan de slag

Het gebruik van servetten voor decoupage

Servetten bestaan uit twee of drie lagen en het is de kunst die lagen los te halen zodat alleen de voorste dunne laag overblijft. Alleen op deze manier is je afbeelding dun genoeg om een mooi resultaat te geven. Om een hoop gepiel te voorkomen is het handiger om je afbeelding eerst uit te knippen. Ten eerste knipt een iets dikkere laag prettiger en ten tweede  komen de laagjes vaak spontaan los bij het uitknippen.

Zorg voor een klein scherp schaartje dat lekker in de hand ligt. Ik gebruik een kapperschaar die bij een tondeuse verpakt zat. Hij ziet er ongeveer zo uit als de schaar hieronder.

Dit schaartje kost 15,99 bij Bol. Dat is in elk geval geen bedrag om voor te gaan zitten knoeien.

Ik knip mijn afbeeldingen altijd exact uit, dit moet ik wel omdat de achtergrondkleur van mijn onderwerp bijna altijd afwijkt van de achtergrondkleur van het servet. Als je servetten een witte achtergrond hebben en je te versieren onderwerp ook dan heb je het veel makkelijker met knippen. In die gevallen kun je buiten de afbeeldingslijnen blijven. Of een andere techniek gebruiken.

Het los scheuren van afbeeldingen

Deze techniek is ideaal voor mensen die simpelweg niet netjes kunnen knippen of die er een hekel aan hebben. Voor deze techniek is het het beste de laagjes van je servet eerst los te halen zodat je alleen het dunne laagje met je afbeelding overhoudt. Met een nat penseeltje kun je de omtrek rond je afbeelding aftekenen en vervolgens heel simpel scheuren. Doe dit stukje voor stukje. Het grote voordeel is dat je afbeelding rafelig is en de kans dat je de randjes op je project kunt zien minimaal is. Het nadeel is dat je te versieren voorwerp dezelfde kleur moet hebben als de achtergrond van je afbeelding.

Het opplakken van de decoupage afbeeldingen

Op zeker moment liggen al je afbeeldingen klaar en je kunt beginnen. Ga er dan rustig vanuit dat het misschien niet zo goed zal lukken. Het is een handigheidje en ook al was ik zeer tevreden met mijn eerste resultaten; ik zie nu dat het gepruts was.
A -Er kwamen frommeltjes in die ik er niet meer uitkreeg, want zodra je afbeelding goed nat is scheurt deze bij de geringste druk.
B – Ik zie nu dat ik veel beter ben gaan knippen en geloof me, dat zie je.
C  -Soms lopen de kleuren van een servet uit en het is even zoeken wat je dan moet doen. Ik durf nu meer en dep de kleur gewoon weg daar waar ik het niet hebben wil met een stukje keukenrol.
Mochten dit soort dingen voorkomen, laat het je dan niet ontmoedigen. Het hoort er allemaal bij.Doe jezelf in elk geval een groot plezier en zorg dat bij je eerste projecten je afbeeldingen klein blijven. Denk hierbij aan lieveheersbeestjes, bloemen en meer van dat soort leuke kleine versieringen.

TIP Maak je eigen Mod-Podge, lees hier hoe dat moet.

Zet met je vinger het te plakken plaatje vast. Maak een stukje nat met de kwast en werk van binnen naar buiten. bekijk de video om te zien hoe dit gaat. Zit een decoratie goed, ga er dan niet meer naar terug. Te lang blijven kwasten (lees wrijven) en je afbeelding zal beschadigen.

Op de meeste instructie video’s die ik heb bekeken werken ze met verfkwasten. Zelf geef ik de voorkeur aan een make-up kwast, die is veel zachter en geeft minder kans op beschadigingen. Voor het versieren van grote oppervlaktes is dit minder geschikt, maar zoals je op de foto rechts kunt zien versier ik bezems en zijn mijn plaatsjes dan ook niet zo groot.

Een Make-up kwast om mee te lijmen gaat eeuwig mee. Na gebruik onder de kraan uitspoelen en opbergen voor de volgende keer. Zo simpel is het. Koop je kwast bij Bol

Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol