De geschiedenis van decoupage

Decoupage heeft een lange en boeiende geschiedenis die kan worden teruggevoerd naar een verscheidenheid van stijlen uit vele verre landen. In de loop der eeuwen hebben vele beroemde kunstenaars waaronder Marie Antoinette , Madame de Pompadour en meer recent , Matisse en Picasso zich met decoupage beziggehouden.

Decoupage komt van origine uit China waar al voor de 12e eeuw de Chinese boeren bezig waren met het creëren van decoratieve ramen, lantaarns , geschenkdozen en andere objecten met behulp van papier. Deze Chinese kunst met een schaar wordt verondersteld te zijn komen overwaaien uit Oost-Siberië. Waar de graven van de Siberische graven werden versierd met uitgesneden vilten  afbeeldingen. Die graven dateren van voor Christus.

In de 17 e eeuw werd het alom bekende Chinese en Japanse lakwerk mode in Europa. Omdat de vraag groter was dan het aanbod is men begonnen met een imitatie ervan. Dat waren de eerste decoupage kunstwerken in west Europa.

Leerlingen ambachtslieden leerden om de afbeeldingen en gravures van toonaangevende kunstenaars te kopiëren. Deze werden vervolgens uitgesneden, opgeplakt bedekt met vele lagen van lak. Het resultaat leek goed op de unieke en populaire meubels die door handelaren uit China en Japan werden gebracht. De rijken maakten gebruik van meester schilders om hun meubels muren en plafonds te beschilderen.

Het was in die tijd dat de gewone man die de hoog opgelopen prijzen van dit soort meubelen niet kon betalen, een alternatieve vorm van decoratie ontwikkeld. De tekeningen van de kunstenaars werden uitgesneden, vastgelijmd en bedekt met lak. Deze vorm van decoreren kreeg de naam: l’arte del povero-arme (de kunst van de arme man).

Tijdens de 18e en 19e eeuw werd deze nieuwe kunstvorm bijzonder populair. Het werd een gewilde bezigheid van de rijken en zelf aan het hof van Lodewijk XV bogen de dames zich met een schaar over hun afbeeldingen. Zij decoreerden hoedendozen, handspiegels en kleinmeubelen. Veel van deze kunstwerken hebben inmiddels hun weg naar het museum gevonden of prijken nog op de kasten van oude kastelen en herenhuizen.

Waar het ook vandaan komt en wie het ook beoefend, decoupage is en blijft een geweldige manier om goedkoop voorwerpen een nieuw leven te geven.

————

Geplaatst in Decoupage

Bruynzeel Super Sixties Kever Blik - 60 kleurpotloden

Box met 60 kleur- en tekenproducten. 44 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden (zwart hout), 2 grafietpotloden, 1 gum en 1 puntenslijper.

potloden
  • Met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout.
  • De kleurkern is gemaakt uit hoogwaardige pigmenten, de kleuren zijn onderling goed mengbaar.
  • Door dubbele verlijming probleemloos slijpen.
Koop deze doos bij Bol